Mot visionen för en hållbar användning av havet vid de första nationella MSP-dagarna
De första nationella MSP-dagarna ägde rum i Helsingfors den 27-28 november 2024 och inledde Havsanvändnings vision-fasen i Finlands andra havsplaneringscykel. I år var temat för dagarna den europeiska gröna given och dess mål för marina områden. I evenemanget deltog ett brett spektrum av MSP-intressenter från industri till forskning och myndigheter. MSP-dagarna, som är öppna för alla, är en del av havsplaneringens plan för växelverkan och kommer att fortsätta att ge strukturerad kommunikation om aktuella frågor, framsteg i planeringsprocessen och öka medvetenheten om havsplanering bland intressenter.
De första nationella MSP-dagarna i november samlade marina intressenter från hela kusten. Havsanvändnings vision-fasen lanserades vid evenemanget tillsammans med sektorerna för att diskutera de olika aktörernas behov av havsanvänding under de kommande åren.
Havsmiljön har förändrats sedan den första planen utarbetades och många nationella avtal och mål på EU-nivå innebär nya utmaningar för branscherna och planeringsprocessen. Det gäller bland annat målet om 30 procent marina skyddade områden enligt strategin för biologisk mångfald, tillväxtmålen för fiskeindustrin enligt programmet för främjande av inhemsk fisk, utvecklingen av havsbaserad vindkraft, övergripande säkerhetsfrågor och sjötransporternas förändrade behov.
I år ägnades särskild uppmärksamhet åt EU:s gröna giv och dess mål för havsområdena. Gröna given kom inte med i den första planeringsrundan, men är nu ett av de viktigaste teman som löper genom uppdateringscykeln för havsplanen. Både havsplaneringen och sektorerna har en roll att spela i arbetet med att uppnå målen i programmet. Målen för havsområdena är uppdelade mellan begränsning av klimatförändringarna, anpassning till klimatförändringarna, hållbar marin livsmedelsproduktion, återställande av havsnaturen och skydd av den biologiska mångfalden, nollföroreningar, en blå cirkulär ekonomi och en rättvis omställning. Havsplaneringen uppmanades att stödja sektorer genom planering genom att bygga upp kapacitet för att uppfylla målen till havs.

Mottot ”Merestä on kaikille – Havet är för alla” vägleder arbetet med uppdateringen av havsplanen. De första havsplaneringsdagarna öppnades av Mari Pohja-Mykrä, koordinator för havsplaneringssamarbetet, och Heikki Saarento, ordförande för samarbetsgruppen för havsplanering.
Evenemanget var en upptakt till arbetet nästa vår med att uppdatera visionen för en hållbar havsanvändning i samarbete med intressenter. Sektormötena kommer att sammanföra nyckelsektorer från olika planeringsområden och nationellt, medan interaktionsforumen hösten 2025 kommer att sammanföra intressenter för att diskutera den första versionen av planen.
”Vi har gjort mycket arbete för att kartlägga tillståndet i den marina miljön under de senaste åren genom olika projekt och studier. Nu är det dags att gå vidare med processen, bygga vidare på den information som samlats in och engagera intressenter för att skapa en gemensam vision för hållbar användning av havet i nästa havsplan”, säger projektplanerare Laura Pietilä.

Fiske, turism och rekreation, vattenägare, vattenbruk, blå bioteknologi, sjötransport, det maritima klustret (inklusive hamnar och maritima industrier), energi, utvinningsbranschen, naturskydd och naturförvaltning samt kulturarvet var representerade i paneldiskussionen om den marina visionen.
Årliga MSP-dagar skapar förutsägbarhet i interaktionen med intressenter
De första MSP-dagarna någonsin samlade nästan 100 deltagare under två dagar i Helsingfors. Programmet organiserades tillsammans med externa partners, vars sessioner behandlade utmaningarna och behoven av sektorssamordning, skärningspunkten mellan havsplanering och havs- och vattenförvaltning för att uppnå målen för god marin status samt kunskapsluckorna när det gäller effekterna på den biologiska mångfalden av utvecklingen av havsbaserad vindkraft. ”Vi ville bjuda in externa sessionsledare till evenemanget och på så sätt lyfta fram havsplaneringens natur som en process där man sammanför och syntetiserar kunskap.” beskriver Pietilä. ”Samarbete med forskning, experter och näringsliv för att driva planen framåt är lika viktigt för havsplaneringen som slutresultatet. Sessionerna var en bra återspegling av mångfalden av marina teman.” Under evenemanget efterlystes också en roll för havsplaneringen när det gäller att samordna en rad viktiga processer och upprätthålla en dialog mellan parallella processer.
Sessionerna leddes av professor Antti Belinskij från Östra Finlands universitet och Finlands miljöcentral, biträdande professor Anna Törnroos-Remes och doktorand Thaysa Portela de Carvalho från Åbo Akademis centrum för hållbar oceanografi (SOS) tillsammans med Sweco, Mika Halttu från Lännen Kalaleader, Mikko Malin från Centralförbundet för Fiskerihushållning och Minna Mattila-Aalto från Työtehoseura.
Utvärderingen av deltagandet i den första omgången av havsplaneringen visade att det finns ett behov av tydligare kommunikation om hur planeringsprocessen fortskrider och om möjligheterna att påverka. Havsplaneringsdagarna bidrar till att uppfylla denna önskan. ”MSP-dagarna syftar till att ge intressenterna ett tydligt format för att kommunicera framstegen i havsplaneringsprocessen och aktuella frågor. Vi var mycket nöjda med att de första MSP-dagarna nådde ut till intressenterna på ett så omfattande sätt”, säger Pietilä. Dagarna kommer att hållas årligen i slutet av november och nästa års MSP-dagar kan redan nu läggas in i kalendern.
Evenemanget kommer att hållas i Helsingfors den 25-26 november 2025, med temat ”Försörjningssäkerhet och säkerhet”.Ett nationellt interaktionsforum för den andra planeringsrundan kommer också att äga rum som en del av evenemanget.
Så håll ögonen öppna!
Kolla in presentationerna nedan:
- Vesa Arki, Traficom Vesa-Arki_MSP-paivat-2024-Suomen-merialuesuunnittelu-ja-Euroopan-Vihrean-kehityksen
- Lotta Ruokanen, Helcom Lotta-Ruokanen_HELCOM_MSP_Nov2024_
- Antti Belinskij, UEF och Syke Antti-Belinskij_MSP-paivat
- Samuli Korpinen, Syke Samuli-Korpinen_MSD-ja-MSP-yhteensovittaminen>
- Thaysa Portela de Carvalho, Åbo Akademi Thaysa-Portela-de-Carvalho_MSP-days-presentation-SOS_27_11_2024
- Mika Halttu, Lännen Kalaleader och Mikko Malin, Kalatalouden keskusliitto Mika-Halttu_Mikko-Malin_Merialuesuunnittelu
- Minna Mattila-Aalto, Työtehoseura Minna-Mattila-Aalto_MSP-28.11.2024