Lärdomar från värdefulla metoder och nya åtgärder kommer att vägleda havsplaneringen mot en grön omställning

Målen i den europeiska gröna given leder havsplaneringen mot nya utmaningar. Främjandet av den gröna omställningen är ett av de övergripande teman i den andra havsplaneringsomgången och påverkar därmed hela planen och de marina sektorer och den marina natur som den behandlar. Lärdomar och verktyg för att ta itu med utmaningarna hämtades från goda exempel i sju EU-länder och från lösningsorienterade nya åtgärder.

För att främja målen i den europeiska gröna given inom ramen för havsplaneringen krävs praktiska åtgärder som en del av den andra planeringsomgången. Nya idéer till stöd för detta arbete har genererats genom att goda och dåliga erfarenheter har delats inom ramen för det internationella projektet MSP-GREEN 2022-2024. Det arbete som utförts i Bulgarien, Finland, Frankrike, Tyskland, Italien, Lettland och Spanien utgör en kunskapsbas från vilken lärdomar har dragits i Finland där så varit lämpligt. Ett brett spektrum av värdefulla metoder och nya åtgärder behandlar grön utveckling ur flera perspektiv, från begränsning av och anpassning till klimatförändringar till en rättvis grön omställning.

Läs mer om de värdefulla metoderna och nya åtgärderna i projektets StoryMap. Du hittar de nya åtgärderna och rapporterna om arbetet i slutet av denna nyhet.

Värdefulla metoder i den finska havsplaneringen

Den gröna omställningen skapar ett nytt ramverk för havsområdenas hållbara framtid, men många av dess principer är bekanta för havsplaneringen. Flera teman för grön utveckling har redan lyfts fram i havsplanen 2030. Lärdomar för framtiden har dragits från de första planeringsomgångarna i de deltagande länderna och de åtgärder och studier som genomförts där. Tre värdefulla metoder från Finland lyftes fram. De marina framtidsscenarierna visar hur framåtblickande och intressentdrivna metoder både ökar planeringens förmåga att förutse framtiden och stärker planens effektivitet. Identifieringen av viktiga naturvärden under vattnet och områden med potential för havsbaserad vindkraft är värdefulla metoder som visar på sätt att direkt stödja bland annat biologisk mångfald och bevarande av ekosystem samt begränsning av klimatförändringar. Arbetet med både dessa teman och metoder kommer att fortsätta och fördjupas som en del av den andra planeringsrundan.

Nya åtgärder för att stödja MariParks och fiske samt hänsyn till klimatförändringar

Maritima flerbruksområden är ett av de övergripande teman i den andra planeringsrundan för havsplanering och arbetet har inletts vid ett antal möten med intressenter. Den första nya åtgärden är en del av detta kontinuum. Syftet var att definiera hur MariParks och flerbruks användning av platser kommer att hanteras i havsplaneringen och hur de kommer att återspeglas i den uppdaterade havsplanen. Du kan läsa mer om det tidigare arbetet i nyhetsartikeln ” Östersjö- och Nordsjösamarbetet tar ett stort steg mot en mer hållbar användning av haven – marina flerbruksområden stöder natur och sektorer”.

En annan ny åtgärd handlade om klimatförändringarnas inverkan på fisket. Syftet med denna åtgärd var att öka förståelsen inom sektorn, med det ytterligare målet att identifiera större möjligheter att främja klimatsmart havsplanering. Arbetet utfördes som en del av ett större arbete för att överväga hur fiskeindustrin kan få bättre stöd i havsplaneringen. Du kan läsa mer om arbetet i nyheten Hänsyn till fisket i havsplaneringen – rapport nu tillgänglig”.

Det finns ett antal utmaningar när det gäller att främja målen i den europeiska gröna given i havsplaneringen. I infografiken presenteras några lösningar på de utmaningar som identifierats, baserat på de nya åtgärderna. Klicka på länken i bilden för att ladda ner alla sex infografikerna.

Rapporterna, tillsammans med beskrivningarna av Finlands värdefulla praxis och nya åtgärder, finns tillgängliga i sin helhet på engelska på projektets webbplats:

D3.1 Sharing valuable practices for boosting the Green Deal through MSP

D3.2 New actions fostering MSP contribution to Green Deal

Detta arbete har utförts som en del av MSP-GREEN-projektet, som finansieras av Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden. Projektets löptid är november 2022 – oktober 2024.

Projektets webbplats: https://mspgreen.eu/

Twitter: @MSPGREEN22 & LinkedIn: MSP – GREEN