Hänsyn till fisket i havsplaneringen – rapport nu tillgänglig!

Under hösten 2023 och våren 2024 anordnade havsplaneringen en serie workshops för att undersöka hur havsplaneringen bättre kan främja fiskeindustrin och samordna fisket och utvecklingen av havsbaserad vindkraft. Workshoparna anordnades som en del av projekten Baltic Sea2land och MSP-GREEN. Rapporten från den omfattande serien av workshops finns nu tillgänglig.   

De tre huvudmålen för havsplaneringen är att främja en hållbar utveckling och tillväxt av olika användningsområden för havet, ett hållbart utnyttjande av havets naturresurser och uppnåendet av en god miljöstatus i den marina miljön. Fiskeindustrin är en viktig havssektor som beaktas i havsplaneringen och har i stor utsträckning beaktats i den finska havsplanen 2030. I konsekvensbedömningen av havsplanen från 2020 undersöktes planens förmåga att stödja hållbar utveckling, vitalitet och kontinuitet för marina industrier. Bedömningen visade att detta mål inte uppnåddes i den första planeringsomgången för kommersiellt fiske. Fisket var den enda marina sektor som inte kunde uppnå målen.  Havsplaneringen tog detta budskap på allvar och började arbeta för att främja samarbetet och fundera på hur fiskerinäringen bättre skulle kunna stödjas av havsplaneringen i framtiden.   

Förändringar i verksamhetsmiljön, särskilt i Bottniska viken, bidrog också till att workshops anordnades. Den eskalerande geopolitiska situationen och begränsningen av klimatförändringarna har ökat det politiska intresset och projektutvecklarnas intresse för utvecklingen av energiproduktionen i Bottniska viken. Samtidigt måste en hållbar grön omställning ta hänsyn till traditionella maritima näringar som fiske. Att förena förnybara energikällor med traditionella industrier väcker oro för framtiden och kräver aktiv planering. Detta var ytterligare en anledning till att workshoparna ansågs vara mycket behövda.   

Syftet med workshoparna var att identifiera konkreta åtgärder, stärka samverkan med fiskerisektorn, ta hänsyn till regionala särdrag och öka det lokala inflytandet. Det totala antalet deltagare i de sex workshoparna i Bottniska viken, Skärgårdshavet och Finska viken var 140. Bland deltagarna fanns fiskare och deras representanter, vindkraftsföretag, havsplanerare, representanter för NTM-centralerna och forskningsinstitut.  

Resultaten från workshopparna har nu sammanställts till en rapport. På basen av resultaten har fyra huvudområden fastställts för den fortsatta utvecklingen:  

  • Stödja fisket som en del av en hållbar marin livsmedelsproduktion  
  • Att samordna fiske och havsbaserad vindkraft   
  • Stöd till fisket via havsplanering  
  • Fiske och klimatförändringar  

Det arbete som presenteras i rapporten ökar förståelsen för de viktigaste utvecklingsmålen och utmaningarna för yrkesfisket idag och i framtiden. Dessutom kommer resultaten att stödja planeringsinsatser för att förena fiske och havsbaserad vindkraft. De erhållna resultaten kommer att användas som en kunskapsbas för arbetet mot en uppdaterad havsplan.  

Havsplaneringens koordineringsgrupp vill tacka dig för ditt deltagande i workshopparna!  

Läs rapporten och dess viktigaste resultat här: Merialuesuunnittelu ja kalastus Loppuraportti 6_2024 (på finska)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs även de tidigare nyheterna från tillställningarna, “Bottniska viken i en föränderlig miljö “ och Kommersiella fiskets potential – ett behov som önskas framföras i den uppdaterade havsplanen ”.

 Evenemangen anordnades som en del av de internationella projekten Baltic Sea2Land (2023-2025, Interreg Baltic Sea Region) och MSP-GREEN (2022-2024, Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden) för samordning av samarbete inom marin fysisk planering.    

Projekt X (Twitter) konto: @BalticSea2Land och @MSPGREEN22