Finlands kuststrategi innehåller gemensamma åtgärder för att hantera utmaningar i kustområden
Finlands kuststrategi har färdigställts. Strategin har syftet att främja en hållbar användning av kusten och hantera hoten från förlust av livsmiljöer, klimatförändringar och föroreningar. Kuststrategin, som utarbetats i brett samråd med berörda parter, innehåller riktlinjer och tillvägagångssätt för att säkerställa en hållbar användning av kusten och bidra till att uppnå en god miljöstatus i den marina miljön. Genomförandet kommer att ske i samband med havsplanen.
Kuststrategin grundar sig på EU:s rekommendation om integrerad förvaltning av kustområden, havsplaneringsdirektivet och havsplanen. I Finlands havsplan 2030 granskas samspelet mellan land och hav, och den innehåller sektorvisa visioner och vägkartor för att främja en hållbar kustförvaltning. Kuststrategin tar hänsyn till dessa och andra aktuella program och strategier, till exempel FN:s och EU:s mål för hållbar utveckling, de nationella målen för fysisk planering och de nationella strategierna för marin energi och livsmedelsproduktion.
”Kuststrategin togs fram första gången 2006 och det var dags att uppdatera strategin så att den ligger i linje med havsplanen. Strategin bygger på en systemansats, där kusten ses som ett system som är resultatet av samspelet mellan människa och natur. Det går inte att förstå och hantera sociala faktorer utan att ta hänsyn till ekologiska faktorer, och vice versa”, säger Tiina Tihlman, konsultativ tjänsteman vid miljöministeriet.
En gemensam vision för kusten
Kuststrategin har tagits fram i brett samråd med intressenter. Under arbetet med kuststrategin togs åtgärder fram genom en enkät till experter, expertintervjuer, en workshop och styrgruppsarbete med kustlandskapsförbunden. Miljöministeriet fick in mer än 70 kommentarer om utkastet till strategin, och deras synpunkter beaktades i stor utsträckning när strategin färdigställdes.
Strategin sträcker sig fram till 2050 och innehåller tio åtgärdspaket som sträcker sig lite längre in i framtiden, till 2030, och som omfattar frågor som naturens och människans välbefinnande, energi- och livsmedelsförsörjning, hållbar markanvändning och hållbart byggande, förbättrad tillgänglighet, beredskap för nödsituationer och en aktuell lägesbild.
”Åtgärderna är uppdelade i mindre åtgärder, av vilka 191 identifierades. För att ta itu med utmaningarna inom kustförvaltningen krävs det att människor mobiliseras på bred front. Åtgärdskorten hjälper till att se den stora bilden och förstå vikten av personliga åtgärder. Allt vi behöver nu är att bli inspirerade och börja arbeta”, säger Tihlman.
Kuststrategin kommer att genomföras hand i hand med havsplanen
Genomförandet av strategin har redan påbörjats. Kymmenedalens förbund har tillsammans med havsplaneringens koordineringsgrupp studerat uppkomsten och kontinuiteten av den blågröna förbindelsen i gränssnittet mellan land och hav, och hur temat kan beaktas i den regionala planeringen. Det omfattande samarbetet med intressenter har stärkts genom ett samarbete med landskapsarkitektstudenter från Aalto-universitetet.
Kustlandskapsförbunden och havsplaneringskoordinationen främjar också samordning för att förena havsbaserad vindkraft med behoven hos fisket och fiskerinäringen i Bottniska viken och framtiden för en hållbar energiförsörjning i sydvästra Finland.
”Arbetet med kuststrategin har varit relevant för havsplaneringen, och vice versa. Med finansiering från Interreg Baltic Sea2Land-projektet främjar vi för närvarande en kust- och havsomfattande översyn av det blågröna nätverket, dvs. områden och konnektivitet. Vi tittar också på hur vi kan integrera temat i havsplaneringen och vidare i den havsplan som ska uppdateras 2024-2027”, säger Mari Pohja-Mykrä, koordinator för havsplaneringssamarbetet.
De pågående aktiviteterna visar att arbetet är brett, från att säkra framtiden för vandrande fisk till att placera ut solkraftverk i flodområden. Vad skulle kunna vara ditt kompetens- och intresseområde? Läs mer om den finska kuststrategin här. På webbplatsen hittar du bland annat en nedladdningsbar version av rapporten och en tabell över de identifierade behoven av åtgärder i avsnittet ”Ladda ner material”.
De gemensamma principerna för kuststrategin och nätverket av aktörer kommer att ses över ungefär vart femte år mot bakgrund av förändringar i miljön. Kuststrategin är en dynamisk strategi som måste återspegla den systemiska miljön och dess förändringar. Övervakningen av genomförandet av kuststrategin kommer att kopplas till den sexåriga uppdateringen av havsplanen.