Havsbaserad vindkrafts nuvarande status, utvecklingsscenarier och effekter på marina aktörer utredda

Miljöministeriets splitter nya utredning beskriver den nuvarande statusen och möjliga utvecklingsscenarier för havsbaserad vindkraft, efterfrågan på förnybar energi och behovet av att utveckla överföringsnäten samt effekterna av havsbaserad vindkraft på andra maritima sektorer. En färsk bild av utvecklingen inom havsbaserad vindkraft stödjer uppdateringen av Finlands havsplan och hållbar användning av havet.

Förnybar energi spelar en viktig roll i den rena övergången och i att uppnå Finlands klimatmål. I framtiden kan havsbaserad vindkraft producera en betydande mängd förnybar energi även för behoven inom den gröna vätgasekonomin. Byggandet av havsbaserad vindkraft har dock betydande effekter som måste kartläggas i förväg.

”För oss på miljöministeriet är det viktigt att betrakta den övergripande bilden av havsbaserad vindkraft och andra maritima aktiviteter i havsplaneringen, så att vi i framtiden kan hitta de mest hållbara lösningarna för att samordna olika sektorer,” säger konsultativa tjänstemannen Tiina Tihlman från miljöministeriet.

Hur ser situationen för havsbaserad vindkraft ut i Finland år 2050?

Som grund för utredningen skapades alternativa utvecklingsscenarier för havsbaserad vindkraft i Finland för åren 2035, 2040 och 2050. Utvecklingsscenarierna illustrerar situationen för havsbaserad vindkraft beroende på om utvecklingen styrs av havsplanering eller av de områden som projektutvecklare identifierat som lämpliga för produktion av havsbaserad vindkraft.

Produktionspotentialen för havsbaserad vindkraft år 2050 är stor i båda scenarierna, 15–26 gigawatt. Utredningen bedömer vilka effekter produktionen av havsbaserad vindkraft enligt utvecklingsscenarierna kan ha på maritima sektorer såsom hamnar, sjöfart, marin industri, fiske, fiskodling, marin gruvdrift och turism.

Arbetet baseras på omfattande litteraturstudier, kompletterade med expertintervjuer och en workshop. I utredningen gjordes också en enkät riktad till kustbor och rekreationsanvändare om de sociala och kulturella effekterna av havsbaserad vindkraft.

”Användningen av havsområdet är en samhällsangelägenhet. Nationella mål realiseras i medborgarnas vardag, bland annat genom förändringar i rekreationsanvändningen av havsområdet, och dessa förändringar bör identifieras i förväg. För samordningens del är det viktigt att förstå var och varför konflikter uppstår,” säger koordinatorn för havsplaneringssamarbetet Mari Pohja-Mykrä från Egentliga Finlands förbund.

Enligt utredningen behövs det ännu mer forskning för att bedöma de kumulativa effekterna av havsbaserade vindkraftsprojekt. Att utreda projektenas kumulativa effekter kräver också ett nära internationellt samarbete samt att forskningsfinansiering tillhandahålls, till exempel genom partnerskap mellan den offentliga och privata sektorn (så kallad public-private-partnership-modell).

Utredningen utfördes av Sitowise Oy på uppdrag av miljöministeriet.

Ta del av utredningens resultat via länkarna: