Hållbar utveckling av kusten

För att främja den gröna omställningen vid kusten och, som en del av detta, möjliggöra hållbar blå ekonomi krävs god planering. En förutsättning för att leverera hållbara planeringslösningar är samråd med och engagemang av sektorsövergripande intressenter i lokala, regionala och nationella processer. Denna utmaning behandlades den 6-7 september 2023 i Helsingfors tillsammans med andra planerare från Östersjöländerna vid Baltic Sea2Land-projektdagarna.  

Syftet med kuststrategin, som för närvarande uppdateras i Finland, är att främja hållbar användning av kusten som svar på hoten av förlust av livsmiljöer, klimatförändringar och föroreningar. Kuststrategin styr och vägleder utveckling och planering av kustområden och identifierar relevanta intressenter.  Åtgärderna i strategin kommer att genomföras bland havsplanerare genom Interreg Baltic Sea2Land-projektet, vars andra projektmöte ägde rum i Helsingfors i början av september.   

Projektpartnerna förenas både av havet och av de utmaningar som överlappande förvaltningsstrukturer innebär. Långsiktig hållbar planering kräver förståelse för dessa frågor och omfattande samarbete och engagemang med intressenterna under hela planeringsprocessen. De planeringsutmaningar som projektpartnerna står inför skiljer sig något åt, men kärnan är densamma: de rör alla havsplanering och hur man hanterar samspelet mellan land och hav och maximerar intressenternas engagemang.  

Projektet syftar till att skapa verktyg för kustzonsplanering som hjälper till att visualisera och genomföra planeringsfrågan och identifiera relevanta intressenter. Det omfattar en kartapplikation, en informationsportal och en processbeskrivning för att genomföra intressentarbete i en situation där organisationer delvis arbetar med överlappande uppgifter och där identifieringen av relevanta intressenter och ansvarsområden är viktig.  I praktiken innebär detta en onlineplattform som består av olika verktyg som planeraren kan behöva för att arbeta med intressenter.  

Projektet kommer att börja testa webbplattformens verktyg genom pilotprojekt, vilka ger en indikation på hur plattformen fungerar och hur den bör anpassas för att bättre passa slutanvändarna, dvs. planerarna. Det finns fyra pilotprojekt i Finland, som alla behandlar de åtgärder som identifierats i kuststrategin. Pilotprojekten inleds i höst med de första intressentmötena och kommer att pågå fram till slutet av 2024.   

I Finland är temana för piloterna, i samarbete med de deltagande kustlandskapsförbunden, följande:  

Kymmenedalens förbund: bedömning av aktualiteten av Kymmenedalens landskapsplan – främjande av blågröna förbindelser  

Egentliga Finlands förbund: status för övervakningen av Skärgårdshavet  

Norra planeringsområdet (Österbotten, Norra Österbotten och Lappland): Havsbaserad vindkraft och vandringsfisk.  

Nationellt pilotprojekt: blå-gröna nätverket och konnektivitet i finska havs- och kustområden 

Du kan bekanta dig med Baltic Sea2Land projektet här.