Toimialakohtaiset visiot ja tiekarttojen toimenpiteet päivitystyön alla

Maaliskuu on ollut merialuesuunnittelussa kiireistä aikaa; sidosryhmiä tavattiin kahdeksassa toimialakohtaisessa työpajassa etäyhteyksin sekä kasvotusten Helsingissä. Tilaisuuksissa toimialat pääsivät kommentoimaan voimassa olevan suunnitelman toimialakohtaisia visioita, arvioimaan niiden ajantasaisuutta ja tarvittavilta osin päivittämään niitä vastaamaan nykyistä kehityskuvaa. Työpajojen tuloksia jatkotyöstetään kevään mittaan suunnittelijoiden kesken. Käydyissä keskusteluissa tunnistettiin merellisen toimintaympäristön muuttuneen sitten edellisen suunnittelukierroksen, mutta toisaalta todettiin myös monen viime kierroksella laaditun vision yhä heijastelevan toimialan tavoitteita.

Merialuesuunnittelu tapasi kalastuksen, vesiviljelyn, kaivannaisten, matkailun ja virkistyksen, kulttuuriperinnön, meriympäristön, energian sekä meriliikenteen toimialat maaliskuussa 2025. Kuvassa keskustelua meriympäristö-tilaisuudessa Helsingissä 26.3.2025.

Merialuesuunnittelun ensimmäisellä kierroksella (2017–2021) luotiin tiiviissä vuoropuhelussa sidosryhmien kanssa toimialakohtaiset visiot suunnitelman tavoitevuodelle 2030. Visiot linjaavat tavoiteltavan suunnan toimialan kehitykselle. Samassa yhteydessä luotiin tiekarttoja ja toimenpiteitä vision saavuttamiseksi. Eri toimijoille laajasti osoitettujen toimenpiteiden tarkoituksena on tukea ja mahdollistaa toimialan kehitystä. Nyt toisen suunnittelukierroksen ollessa käynnissä eri toimialoja koskevat kokonaisuudet ovat päässeet yhteisille pöydille tarkasteltaviksi ja päivitettäviksi.

Monien toimialojen visioiden todettiin olevan pitkälti ajantasaisia ja yhä päteviä, mutta tarkennettavaakin löytyi. Toimenpiteiden osalta tunnistettiin selkeitä muutostarpeita ja laadittiin uusia toimenpiteitä vanhojen täydennykseksi.

”Saimme sidosryhmiltä erinomaista materiaalia visioiden ja toimenpiteiden päivitykseen. Päivitystyötä on tehtävä yhteistyössä sidosryhmien kanssa, sillä yhtenä suunnitelman päätarkoituksena on edistää ja tukea merellisten toimialojen kehitystä. Toimialojen visiot saadaan nyt päivitettyä vastaamaan muuttunutta tilannekuvaa merialueilla”, toteaa merialuesuunnitteluyhteistyön suunnittelija Timo Rantanen.

Visioita peilattiin työpajoissa lisäksi merialuesuunnittelun toisen kierroksen läpileikkaaviin teemoihin, joita ovat Euroopan vihreän kehityksen ohjelma, merellinen monikäyttö, huoltovarmuus ja turvallisuus sekä ilmastoviisas merialuesuunnittelu.

Kuvat 2. Tilaisuuksissa arvioitiin voimassa olevan suunnitelman ajantasaisuutta toimialojen näkökulmista.

Merialuesuunnitelman päivitystyö jatkuu tulevan kesän ja syksyn mittaan. ”Syksyllä pääsemme keskustelemaan eri toimialojen kesken, jolloin koittaa yhteensovittamisen hetki.” Rantanen kuvailee. ”Silloin pääsemme tarkastelemaan toimialojen synergioita ja ristiriitoja ja yhdessä hahmottamaan miten merta voidaan käyttää kestävästi huomioiden meriympäristön hyvän tilan reunaehdot.” Päivitetyn merialuesuunnitelman on määrä astua voimaan vuoden 2027 loppuun mennessä.

Kuva 3. Keskustelua kalastuksen edustajien kanssa 11.3.2025 Pasilassa.

Merialuesuunnittelun huomioimista toimialoista sininen bioteknologia ja meriteollisuus ovat vielä tapaamatta. Tilaisuudet toimialaedustajien kanssa järjestetään myöhemmin keväällä 2025.

 

Lisää kirjoituksia