Opit arvokkaista käytännöistä ja uusista toimenpiteistä johdattavat merialuesuunnittelua kohti vihreää siirtymää

Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa asetetut tavoitteet ohjaavat merialuesuunnittelun uusien haasteiden ääreen. Vihreän siirtymän edistäminen on yksi toisen merialuesuunnittelukierroksen läpileikkaavista teemoista ja koskettaa näin koko suunnitelmaa ja siinä käsiteltyjä merellisiä toimialoja ja meriluontoa. Oppia ja työkaluja haasteiden kohtaamiseen haettiin seitsemässä EU-maassa toteutetuista hyvistä käytännöistä sekä ratkaisukeskeisistä uusista toimenpiteistä.

Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden edistäminen merialuesuunnittelussa vaatii käytännön toimia osana toista suunnittelukierrosta. Uusia ajatuksia työn tueksi on muodostettu jakamalla hyviä ja huonoja kokemuksia osana kansainvälistä merialuesuunnitteluhanketta (MSP-GREEN 2022-2024). Bulgariassa, Suomessa, Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Latviassa ja Espanjassa tehty työ muodostaa tietopankin, josta on soveltuvilta osion otettu oppia Suomessa. Moninaiset arvokkaat käytännöt ja uudet toimenpiteet käsittelevät vihreää kehitystä useasta näkökulmasta aina ilmastonmuutoksen hillinnästä ja sopeutumisesta oikeudenmukaiseen vihreään siirtymään.

Tutustu arvokkaisiin käytäntöihin ja uusiin toimenpiteisiin tarinakartassa (englanniksi). Uudet toimenpiteet ja työhön liittyvät raportit löydät uutisen lopusta.

Suomen merialuesuunnittelun arvokkaat käytännöt

Vaikka vihreä siirtymä asettaa uuden kehyksen merialueiden kestävän tulevaisuuden tarkastelulle, ovat useat sen periaatteet merialuesuunnittelulle tuttuja. Merialuesuunnitelmassa 2030 useat vihreän kehityksen teemat on jo nostettu esille. Oppia tulevaan on haettu osallistuneiden maiden ensimmäisistä suunnittelukierroksista ja siellä toteutetuista toimenpiteistä ja selvityksistä. Suomesta nostettiin esille kolme arvokasta käytäntöä. Merialueen tulevaisuusskenaariot osoittavat miten tulevaisuuteen suuntaavat ja sidosryhmäyhteistyöhön pohjautuvat menetelmät sekä lisäävät suunnittelun kykyä varautua tulevaan että vahvistavat suunnitelman vaikuttavuutta. Merkittävien vedenalaisten luontoarvojen ja merituulivoimalle potentiaalisten alueiden tunnistaminen taas ovat arvokkaita käytäntöjä, jotka korostavat keinoja tukea suoraan muun muassa biodiversiteetin ja ekosysteemien suojelua sekä ilmastonmuutoksen hillintää. Työ molempien näiden teemojen ja käytäntöjen parissa jatkuu ja syventyy osana toista suunnittelukierrosta.

Uusilla toimenpiteillä tukea MariParkien sekä kalastuksen ja ilmastonmuutoksen tarkasteluun

Merellinen monikäyttö on yksi toisen merialuesuunnittelukierroksen läpileikkaavista teemoista ja työtä sen parissa on tehty useissa sidosryhmätapaamisissa. Ensimmäinen uusi toimenpide on osa tätä jatkumoa. Tavoitteena oli määritellä miten MariParkeja ja alueiden monikäyttöä lähestytään merialuesuunnittelussa ja miten ne tulevat näkymään päivitettävässä merialuesuunnitelmassa. Voit lukea lisää aikaisemmin tehdystä työstä uutisesta ”Itämeren ja Pohjanmeren yhteistyössä harppaus kohti kestävämpää merien käyttöä – merellisillä monikäyttöalueilla tuetaan luontoa ja sektoreita”.

Toinen uusi toimenpide tarkasteli ilmastonmuutoksen vaikutuksia kalastukseen. Toimenpiteen tavoitteena oli lisätä toimialakohtaista ymmärrystä, jonka lisäksi tavoitteena oli tunnistaa laajemmin mahdollisuuksia ilmastoviisaanmerialuesuunnittelun edistämiseksi. Työ toteutettiin osana laajempaa kokonaisuutta, jonka tavoitteena oli pohtia miten kalastuselinkeinoa voisi tukea paremmin merialuesuunnittelussa. Voit lukea lisää työstä uutisesta ”Kalastuksen huomioiminen merialuesuunnittelussa – raportti nyt luettavissa”.

Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden edistämiseen merialuesuunnittelussa liittyy useita haasteita. Infografiikoissa esitetään uusien toimenpiteiden pohjalta joitakin ratkaisuja tunnistettuihin haasteisiin. Kuvan linkistä saat ladattua kaikki kuusi infograafia.

Raportit sekä Suomen arvokkaiden käytäntöjen ja uusien toimenpiteiden kuvaukset ovat luettavissa kokonaisuudessaan englanniksi hankkeen kotisivuilta:

D3.1 Sharing valuable practices for boosting the Green Deal through MSP

D3.2 New actions fostering MSP contribution to Green Deal

Työ on tehty osana MSP-GREEN-hanketta, joka on rahoitettu Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahastosta. Hankeaika on marraskuu 2022 – lokakuu 2024.

Hankkeen verkkosivut: https://mspgreen.eu/

Twitter: @MSPGREEN22 & LinkedIn: MSP – GREEN

 

MSP-GREEN project logo and EU funder logo